Μήπως τελικά ο “ναός της γνώσης” μοιάζει περισσότερο με μπακάλικο;

Aith11
Αναδημοσίευση από   Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι πολυτεχνείου 

 

Ανέκαθεν ο θεσμός του πανεπιστημίου είχε δύο βασικούς στόχους. Το πανεπιστήμιο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και την αναπαραγωγή των καπιταλιστικών σχέσεων εργασίας στο σύνολό τους, ενώ παράλληλα προωθεί την ανάλογη κουλτούρα και τις ψευδαισθήσεις που χρειάζεται για να επιβιώσει κανείς σε ένα τέτοιο περιβάλλον (ανταγωνιστικότητα, ατομισμός, βλέψεις για κοινωνική ανέλιξη, εθνική ενότητα, αμβλυνση ταξικών αντιθέσεων κλπ). Ταυτόχρονα όμως, το πανεπιστήμιο (που τόσο αρέσει σε κάποιους να το λένε δημόσιο και δωρεάν) είναι μια κανονική επιχείρηση σαν όλες τις άλλες, και μάλιστα επικερδής. Λειτουργώντας με όρους παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας παράγει και εμπορεύεται τη γνώση όχι για το “κοινό καλό”όπως ευαγγελίζονται πολλοί αλλά για το κράτος και τα αφεντικά, τους συμμάχους και τις μαφίες τους (π.χ.: Ε.Ε, Ν.Α.Τ.Ο., FRONTEX, στρατός, αστυνομία, μεγαλοαφεντικά).
Και ενώ εμείς σαν μαλάκες πιστεύαμε ότι όλα δουλεύανε ρολόι, πως τα αφεντικά αλώνιζαν στο πολυτεχνείο, τα φράγκα έρεαν και οι φοιτητές έτρεχαν από το ένα σεμινάριο επιχειρηματικότητας στο άλλο, άρχισαν να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ανακοινώσεις που μας άνοιξαν τα μάτια.

Και τι μας λένε τα κείμενα αυτά; εν ολίγοις πως το πολυτεχνείο δεν είναι ανταγωνιστικό γιατί οι απολυμένοι διοικητικοί υπάλληλοι δεν δουλεύουν ενώ απεργούν, ότι χαλάει η εικόνα του ιδρύματος από 4 κλειστές πόρτες, ότι εμποδίζει την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας ένα στέκι στους χημικούς, ένα αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο στους πολιτικούς και ένα κατειλημμένο πρώην βιβλιοπωλείο. Θέλουν να μας πείσουν δηλαδή αυτοί οι τύποι πως το πολυτεχνείο είναι άντρο αριστερών και τρομοκρατών που εμποδίζουν τους φιλήσυχους και διαλεκτικούς επιστήμονες να εργαστούν για την σωτηρία της χώρας (από την κατάσταση στην οποία την έφεραν…οι εξωγήινοι:::).

Όχι αυτά δεν τα διαβάσαμε σε κάποιο άρθρο του chill out(γνωστό in φοιτητικό περιοδικό-κωλόχαρτο), αυτά μας τα λένε διακεκριμένοι και “σοβαροί” επιστήμονες και καθηγητές μας όπως ο Θ. Λουκάκης*, ο Κ. Χατζιμπίρος** αλλά και το ίδιο το συμβούλιο ιδρύματος του ε.μ.π..
Τελικά στο πολυτεχνείο αυτό που δεν πάει καλά είναι ότι κάποιοι κοιτάζουν το ξυλαράκι στο μάτι των άλλων και δεν βλέπουν το κούτσουρο στο δικό τους. Αυτό διότι το πανεπιστήμιο σαν πυλώνας της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει από τα όρια του κεφαλαίου, ούτε την αναδιάρθρωσή του (κρίση).

Με λίγα λόγια η “πανάγαθη” μεταπολίτευση μας τελείωσε (ΚΑΙ στο πανεπιστήμιο).
Και τι σημαίνει αυτό; μεταρρυθμίσεις που προσπαθούν να συντονίσουν το πανεπιστήμιο με την ευρύτερη αναδιάρθρωση. Αυτό προσπαθούν σιγά-σιγά να επιβάλουν και τα Σ.Ι. Αποτελούμενα από ακαδημαϊκούς μανατζαρέους στην επιχείρηση που τους αναλογεί, είναι η αφρόκρεμα του συντηρητισμού, μπλεγμένοι στα πιο βρώμικα ερευνητικά***,που έρχονται για να εφαρμόσουν το νέο πανεπιστημιακό μοντέλο.
Από όσα είπαμε στην αρχή δεν αλλάζει τίποτα, πλέον όμως όλα γίνονται πιο οργανωμένα και πιο αποτελεσματικά, μα με
tact…
Η έρευνα εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένη με την αγορά, αλλάπιο άμεσα, πιο οργανωμένα και με μεγαλύτερες διασυνδέσεις με ευρωπαϊκούς και διεθνής οργανισμούς. Η λειτουργικότητα και η παραγωγικότητα του πανεπιστημίου ευθυγραμμίζεται πλήρως με την εκάστοτε κυρίαρχη πολιτική- οικονομική ανάγκη. (π.χ. Οι χρηματοδοτήσεις που κόβονται και οι καθηγητάδες που για να μας πείσουν για την αξία τους στρέφουν το διανοητικό τους έργο από ανθρωπιστικές π.χ. έρευνες σε εγκληματολογικές ή για τον στρατό και την επιχειρηματικότητα…) Οι συνθήκες εργασίας θα συνεχίσουν να υποτιμούνται μέσω της διεύρυνσης των εργολαβιών και της εισόδου της κοινωφελούς (απλήρωτης πάντα) εργασίας. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα συνεχίσουν να δουλεύουν τσάμπα για να τα τσεπώνουν οι καθηγητάδες. Οι ρυθμοί φοίτησης εντατικοποιούνται όλο και περισσότερο και το κόστος φοίτησης μετακυλίεται προς τους φοιτητές.

Ταυτόχρονα ότι δεν χωράει σε αυτά τα δεδομένα (πόσο μάλλον αν στρέφεται και εναντίων τους), ότι δεν παράγει παραπάνω κέρδος για το ίδρυμα(ή τα αφεντικά) εντέλει, το βλέπουνε σαν παράσιτο και θα καταστέλλεται.
Έτσι ενω μειώνεται η αυτενέργεια των ενδοιδρυματικών συλλόγων, οργάνων και συλλογικοτήτων, αυξάνεται ο έλεγχος και η επιτήρηση (έστω και επικοινωνιακά) για την πρόληψη και τον περιορισμό πιθανών πετυχημένων αντιδράσεων-αντιστάσεων. (βλέπε εισαγωγή εταιριών security στα πανεπιστήμια, μπάρες στις πύλες και στις λέσχες σίτισης, απαγορεύσεις εισόδου την νύχτα, απαγόρευση άσχετων με την εκπαιδευτική διαδικασία εκδηλώσεων, επιθέσεις σε καταλήψεις και αυτοοργανωμένους χώρους).
Λες και δεν μας έφταναν οι στρατόμπατσοι με τα αυτόματα που μας σημαδεύουν από τα κάγκελα της Κοκκινοπούλου!!!

>Ενάντια στα συμβούλια του ιδρύματος, τις νέες περιφράξεις, το brand-name και την καθαρότητά του,
συλλογικοποιούμε τις αρνήσεις μας.

Δρώντας αυτοοργανομένα, αδιαμεσολάβητα και αντιιεραρχικά μακριά από κόμματα και κάθε είδους θεσμικούς φορείς, μέσα και έξω από τις καταλήψεις μας.
>Να κάνουμε το “ναο της γνώσης” μια επικίνδυνη επένδυση για τα αφεντικά..

Αυτοδιαχειριζ όμενο στέκι πολυτεχνείου
αιθ.11, κτήριο Χημ. Μηχ
 
*Λουκάκης: γνωστός συντηρητικός κωλοδεξιός με αντικομουνιστικές τάσεις που υπερασπίζεται με μανία στις αστικές φυλλάδες (Βήμα) την πανεπιστημιακή έρευνα “απο όπου και αν προέρχεται” και δηλώνει περήφανος που τα εργαστήρια της σχολής του παρέχουν υπηρεσίες στο NATO και το πολεμικό ναυτικό.
**Χατζιμπίρος: φιλελεύθερος αριστερός, μέλος της ΔΗΜ.ΑΡ, της κίνησης των 58, αλλά και του συμβουλίου δρύματος ΕΜΠ. , που του αρέσκεται να συγχαίρει όσους ψήφισαν Ν.Δ., πρωταθλητής στο πήδημα των καγκέλων της πολυτεχνειούπολης εν καιρώ απεργίας λόγω εργασιακού ζήλου και σκεπτικιστικά υπέρμαχος των μεταλλείων στη Χαλκιδική παρ όλες τις οικολογικές ευαισθησίες του.
 
 
***ενδεικτικά αναφέρουμε τους : Αντωνιάδη Ιγνάτιο, Γρηγόρη Γρηγορόπουλο, Δημήτρη Τσαμπούλα και Ιωάννη Τσιώμη, με τους δύο πρώτους να έχουν κάνει έρευνα για το NATO. Ο δεύτερος μάλιστα ήταν μέλος της επιτροπής κατάρτισης προδιαγραφών για μικρά και μεσαία ταχύπλοα σκάφη του νατο ορισμένος από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.(σαν αυτά που κάναν αποβάσεις σκοτώνοντας αμάχους στα παράλια της Λιβύης).
Ο Δ. Τσαμπούλας έχει κάνει έρευνα για αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες στα δίκτυα μεταφοράς και ενέργειας για λογαριασμό της ευρωπαϊκής επιτροπής (σα να λέμε δηλαδή κάμερες και επιτήρηση στο μετρό).
Ο Τσιώμης συνεργαζόμενος με τον Τουρνικιώτη παρουσίασε μαζί του στο ted-x(διεθνές συνέδριο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας) το re-think Athens συμφερόντων ιδρύματος Ωνάση, για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας (όπου δεν θα χωράνε πια πορείες, μετανάστες και καταλήψεις παρά μόνο “ξένιος δίας” και κατανάλωση…).
Tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.